Wat zit er in pindakaas?

In het artikel Weet wat je eet: Karmijn schreef ik over mijn oude scheikunde leraar die wel eens alle e-nummers van product ging opzoeken om te weten wat hij nou eigenlijk at. Dit deed hij bijvoorbeeld met pindakaas. Voor dit artikel heb ik ook de pindakaas pot erbij gepakt om uit te zoeken wat er nou eigenlijk in pindakaas zit.

Per merk zullen de ingrediënten misschien wel een beetje verschillen. Ik heb pindakaas van het huismerk van Albert Heijn gebruikt. Volgens het etiket zijn de ingrediënten: 76% gebrande gemalen pinda’s, gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet, dextrose en zout.

Dit zijn minder ingrediënten dan ik van te voren dacht. Gebrande gemalen pinda’s en zout zijn ingrediënten die we allemaal wel kennen. Maar wat is dextrose? Dextrose wordt ook wel glucose of druivensuiker genoemd. Dat klinkt al bekender. Dextrose/Glucose/druiversuiker wordt gewonnen uit planten tijdens de fotosynthese.

En wat is gedeeltelijk gehard plantaardige olie en vet en hoe kan iets gedeeltelijk gehard zijn? Deze oliën/vetten zijn hard geworden in de fabriek door middel van hydrogenering. Hydrogenering is een chemisch proces waarbij een onverzadigde binding wordt omgezet in een verzadigde binding door het toevoegen van waterstofgas. Ook wordt vaak nikkelstof toegevoegd om te zorgen dat dit proces versneld. Gedeeltelijk gehard vet/olie wordt gebruikt zodat producten langer houdbaar zijn. Het is slim om deze deze vetten/oliën te vermijden want ze vergroten het risico op hart- en vaatziekten.

Ik twijfelde of ik dit artikel wel moest posten omdat ik hierin eigenlijk niet heel veel nieuws vertel, maar ik vond toch dat ik het met jullie moest delen omdat ik het eerder al had gehad over mijn scheikunde leraar die keek naar wat er in pindakaas zat. Nu had ik verwacht dat er veel meer gekke dingen in pindakaas zaten en dat ik nu achter heel veel dingen zou komen, maar helaas. Volgende keer dus eerst de ingrediëntenlijst bekijken! PINDAKAAS POT

Advertenties

Een gedachte over “Wat zit er in pindakaas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s